Spring naar content

Alles wat je moet weten over de Tanita weegschaal

 

Tanita weegschaal - Arendse
Categorie: Gezondheid
Leestijd: 3 minuten
Datum: 19-10-2023

Alles wat je moet weten over de Tanita weegschaal: diëtiste Kim legt uit

Het aflezen van één getal op de weegschaal is verleden tijd met de Tanita weegschaal. Nu hoor ik je zeggen: nog meer getallen! Moet ik daar blij mee zijn? Het antwoord is: JA!

De Tanita weegschaal helpt jou namelijk bij het verkrijgen van een nauwkeurig beeld van je lichaamssamenstelling en de lichamelijke veranderingen na je bezoek aan onze health club en het naleven van een verantwoord voedingspatroon. Zie je niet veel verandering in je gewicht? Niet getreurd, het kan dan namelijk zijn dat de verhoudingen tussen je spiermassa en vetpercentage juist wel zijn veranderd. Hoe je de meetgegevens precies afleest, daar help ik je graag bij. Lees snel verder!

De Tanita weegschaal geeft je inzicht in de volgende lichaamswaardes:

Gewicht: dit spreekt natuurlijk voor zich.

BMI
Deze geeft de verhouding tussen je lengte en je gewicht weer. Het getal toont aan of er sprake is van ondergewicht, een normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Bij een gezond gewicht hoort een BMI tussen 18,5 en 25.

Vetpercentage
De hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht.

Wat is een gezond vetpercentage?
Dit is afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. Hieronder volgt een overzicht waaruit je af kan lezen of je vetpercentage binnen de kaders van een gezond vetpercentage valt:

Vrouw:
– 20- 39 jaar: 21 – 33%
– 40- 59 jaar: 23 – 34 %
– 60- 79 jaar: 24 – 36 %

Man:
– 20- 39 jaar: 8 – 20%
– 40- 59 jaar: 11- 22 %
– 60- 79 jaar: 13 – 25 %

Vochtpercentage
Is de hoeveelheid water die door het lichaam wordt vastgehouden. Over het algemeen hebben mannen een hoger vochtgehalte dan vrouwen vanwege hun grotere spiermassa. Bij een vrouw hoort het vochtpercentage tussen 45 en 60 procent te liggen. Het juiste vochtpercentage voor mannen ligt tussen 50 en 65 procent.

Visceraal vet
Is het vet dat zich ter bescherming rondom de organen bevindt in de romp en in de buik. Dit is vaak niet van buiten te zien. Zo kunnen ook slanke mensen een hoge viscerale vetwaarde hebben. Een gezonde waarde ligt onder de 12. Ligt je waarde hierboven, dan heb je een vergrootte kans op gezondheidsproblemen. Daarnaast kan het vet je organen in verdrukking brengen. Hierdoor kan bijvoorbeeld kortademigheid ontstaan. Is je waarde te hoog? Dan is het belangrijk om je leefstijl te veranderen door op je voeding te letten en meer te bewegen.

Spiermassa
Geeft het gewicht van spieren in je lichaam weer. Spieren verbranden calorieën, een verhoogde spiermassa zorgt dan ook voor een hogere ruststofwisseling. Wil je graag je lichaamsvet verminderen, dan helpt het verhogen van je spiermassa een handje mee.

Basale stofwisselingssnelheid
Wanneer je in rusttoestand verkeerd, werken je hart, longen, spijsvertering en alle andere organen natuurlijk gewoon door. Om al deze processen gaande te houden heeft je lichaam energie nodig. Het aantal kcal wat de weegschaal aangeeft, is dus de minimale hoeveelheid kcal die je moet eten/drinken om je lichaam goed te laten functioneren.

Metabolische leeftijd
Deze leeftijd geeft aan hoe oud je biologisch gezien bent. Wanneer deze leeftijd lager ligt dan dat je daadwerkelijk bent, dan zit je goed. Is deze hoger, dan heb je kans op gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Zelf een meting uitvoeren
Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de meting is het belangrijk om zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te meten onder dezelfde omstandigheden. Bijvoorbeeld: in de vroege avond, vóór je maaltijd.

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van een meting?

Stap dan gerust op mij of een van mijn collega’s af. Natuurlijk ben je ook altijd welkom om de uitkomsten van je meting door te nemen. Blijkt uit de weeggegevens dat je een verhoogde kans hebt op gezondheidsrisico’s, wil je een aantal kilo’s kwijt of wil je een verantwoord voedingspatroon maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden op het gebied van jouw wensen en behoefte. Laat hieronder je gegevens achter om een afspraak in te plannen!

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda