Spinning Keiser M3i

Alles wat je moet weten over onze nieuwe spinninglessen

Als je van spinning houdt, dan ben je bij ons aan het juiste adres met de nieuwe Keiser M3i spinningfietsen en nieuwe lesmethode. Toch merk ik dat de lesmethode voor sommige mensen nog niet helemaal duidelijk is, of dat mensen gewoon nieuwsgierig zijn. Daarom zet ik in deze blog alle ins-and-outs op een rijtje over de nieuwe spinninglessen.

Fietsen op FTP

Wat is FTP en hoe kun je hier op fietsen? Een vraag die veel mensen bezig hield toen we aankondigden dat we zogenaamde FTP-testen gingen doen. Tijdens de testweek heb je een zogenaamde FTP test kunnen doen. FTP staat voor: Functional Threshold Power. Ik hoor mensen dan al vaak denken: wat is dat dan?

Simpel gezegd is dit het maximale vermogen dat je weg kunt trappen gedurende 20 minuten. Tijdens de FTP-test ga je gedurende 20 minuten op een zo hoog mogelijke weerstand/wattage trappen op een snelheid van 90 RPM (Rounds Per Minute). Aan het einde van deze test krijg je een zogenaamde FTP-waarde die je vervolgens in de ImPowered app kunt invoeren.

Spinning Keiser M3i

Hoe werkt fietsen op FTP?

Wanneer de FTP is bepaald kun je eigenlijk pas dieper ingaan op de volgende vraag: wat is fietsen op FTP precies? Je FTP bepaalt op wat voor intensiteit je gaat fietsen gedurende de komende spinninglessen. Voorheen kreeg je van je spinningdocent te horen dat je weerstand omhoog moest als je bijvoorbeeld ging ‘klimmen’. Het nadeel hiervan is dat deze weerstand voor iedereen even hoog was. Niet helemaal eerlijk dus als je naast een getrainde wielrenner zit die met gemak kan bijbenen en jij helemaal buiten adem bent. Dit kon voor sommigen toch een flinke domper zijn.

Het voordeel van FTP is dat je in zones fietst. De ImPowered app zet je voor jezelf neer op je smartphone en die laat je automatisch deze zones zien. Zo ga je elke les in met het doel jezelf te verbeteren en nog belangrijker: alles is op jouw eigen niveau. Iedere zone is namelijk gekoppeld aan een bepaald percentage van je maximale kunnen. De tijd dat je een bepaalde weerstand niet aan kon is hiermee verleden tijd. Iedereen kan meedoen!

De POWER-ZONES werken op kleurcodes. Ik zal ze hieronder toelichten:

<55% Activity – Bezig zijn
56-75% Endurance – De zone waar je lang in kunt fietsen
76-90% Tempo – De intensiteit is wat hoger, je voelt wat weerstand op de pedalen
91-105% Lactate – Je gaat verzuring in de benen krijgen
106-120% VO2-MAX – Je zit voor een bepaalde periode op een hoge intensiteit
121-150% Neuro – Maximale prestatie voor korte duur

Trainingszones spinning

Is de les nu helemaal veranderd?

Nee, de les is gewoon in dezelfde ruimte, het display op de fiets is hetzelfde en de docent is nog steeds je vaste docent. De lessen zullen wel wat anders verlopen dan je gewend bent, maar het zijn fijne bijkomstigheden. Je zit voortaan met je smartphone of tablet op je fiets zodat je realtime kunt bijhouden of je op de juiste intensiteit fietst. Ook gaaf is dat we voortaan ieder kwartaal weer nieuwe FTP-testen gaan houden. Zo kun je precies zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt t.o.v. het vorige kwartaal. Om er zeker van te zijn dat je vooruitgang boekt gaan we periodiseren, dat houdt in dat je iedere maand een ander aspect van de Powerzone traint.

Proefles meedoen?

Zoals ik al zei is spinning op FTP geschikt voor iedereen. Getraind, ongetraind, jong of oud, iedereen kan meedoen! Wil jij ook kennismaken met de spinningles van de toekomst? Meld je dan aan voor een proefles via onderstaand contactformulier.

    Kies hieronder je vestiging:

    Ben je lid bij ons?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.