De airfryer: gezond of niet?

De airfryer: gezond of niet?

Airfryer

Op zoek naar een last minute kerstcadeau? Dan denk je misschien wel aan een airfryer, of wie weet heb je er al eentje thuis staan. Ze zijn enorm populair, maar is het nu echt zo’n gezonde keuze? We zijn steeds meer bezig met een gezonde leefstijl, maar zo nu en dan een frietje of een snack moet kunnen. Is een airfryer dan de uitkomst om zo gezond mogelijk te snacken en is het net zo lekker? In deze blog leg ik het je uit!

De gezonde frituurpan
Een airfryer staat erom bekend de gezonde variant van de frituurpan te zijn omdat je zonder, of met een klein beetje olie bakt. De airfryer gebruikt namelijk hete lucht om je friet en snacks te bakken in plaats van frituurvet. Je kunt de airfryer ook gebruiken om te bakken, braden en grillen.

De veelzijdigheid maakt dit apparaat al snel een betere keuze dan de frituurpan, maar is het ook daadwerkelijk gezonder? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder bij de bereiding van friet. Ook blijkt uit onderzoek dat de antioxidanten beter behouden blijven dan wanneer je frituurt*.

Een ander nadeel van de traditionele frituurpan is dat er bij de verhitting ook schadelijke stoffen vrijkomen. Of dit bij een airfryer is, is nog niet helemaal duidelijk doordat er nog niet voldoende onderzoek naar is gedaan.

Dat de airfryer gezonder is, dat is dus wel duidelijk. Wat mensen verder erg fijn vinden is dat airfryer niet zorgt voor een vette frietlucht in je huis. Het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu omdat er weinig olie wordt gebruikt.

Friet voor de airfryer
Het blijft wel altijd opletten met welke friet je bereidt. De voorgebakken friet uit de supermarkt bevat namelijk veel meer olie dan dat je zelf friet zou maken. Tegenwoordig vind je wel steeds vaker friet en snacks speciaal voor de airfryer. Deze bevatten over het algemeen dezelfde aantal calorieën, maar zouden wel een betere smaak hebben.

Mijn conclusie: de airfryer is zeker een mooi product om in de keuken te hebben staan. Niet alleen om friet en snacks mee te makken maar ook bijvoorbeeld om vlees en groente in te grillen. Blijf wel altijd opletten met de hoeveelheden die je eet. 45 kcal minder per 100 gram betekent namelijk niet dat je er dubbel zoveel van kan eten.

Veel kookplezier en fijne feestdagen!

Groetjes, Lisanne

*(Deep or air frying? A comparative study with different vegetable oils, Carla S.P. Santos, Sara C. Cunha & Susana Casal, May 2017).