Airfryer

De airfryer: gezond of niet?

De airfryer… bijna ieder huishouden heeft er eentje tegenwoordig. Misschien heb je er zelf ook wel een in de kast staan. Maar hoe gezond is het bereiden van eten in een airfryer nu precies? We zijn steeds meer bezig met een gezonde leefstijl, maar zo nu en dan een frietje of een snack moet kunnen. Is een airfryer dan de uitkomst om zo gezond mogelijk te snacken en is het net zo lekker? In deze blog ga ik er dieper op in en geef ik antwoord op deze vragen.

Wat is een airfryer?

Een airfryer staat erom bekend de gezonde variant van de frituurpan te zijn. Je kunt er friet en snacks mee bakken zonder, of met een minimale hoeveelheid olie. Het verschil met een frituurpan is dat je niet bakt in de olie, maar met hete lucht. Maar friet bakken is niet het enige dat je ermee kunt doen. Zo kun je er ook mee braden en grillen, wat het een stuk veelzijdiger maakt dan de traditionele frituurpan.

Is een aifryer gezonder dan een frituurpan?

Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.

Ook is bewezen dat de antioxidanten beter behouden blijven dan wanneer er gefrituurd wordt. Nu keek het onderzoek alleen naar friet, maar dit zou natuurlijk ook het geval kunnen zijn bij andere producten.

De keerzijde zou zijn dat er bij de verhitting van een airfryer schadelijke stoffen zouden vrijkomen. Echter is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om te zeggen of dit ook echt zo is.

Naast een verlaging in calorieën heeft de airfryer nog meer positieve aspecten. Zo heb je veel minder last van de frietlucht die in je huis hangt nadat je hebt gefrituurd. Het verminderde gebruik van olie heeft ook een positief effect voor het milieu.

Gebruik de juiste producten voor de airfryer

Het blijft wel altijd opletten op welke friet je bereidt, de voorgebakken friet bevat namelijk veel meer olie dan wanneer je zelf friet snijdt. Nu vind je tegenwoordig steeds vaker friet en snacks speciaal voor de airfryer. Deze zijn niet per se gezonder omdat ze het zelfde aantal calorieën bevatten, maar de smaak zou wel een stuk beter moeten zijn. Natuurlijk blijft dit voor iedereen persoonlijk.

Conclusie

De airfryer is zeker een mooie aanvulling aan je keukenapparatuur. Ik kan iedereen aanraden om ermee aan de slag te gaan en meer te proberen dan alleen friet en snacks te maken. Probeer ook eens om lekker groente en vlees te bakken. Blijf natuurlijk wel altijd goed opletten. Want 45 calorieën minder per 100 gram friet, betekent niet dat je er dubbel zoveel van moet eten ;).

Ik wens je veel kookplezier!

Groetjes, Lisanne
Diëtiste Arendse health club

Bron: Deep or air frying? A comparative study with different vegetable oils, Carla S.P. Santos, Sara C. Cunha & Susana Casal, May 2017.