Hoe overleef ik de feestdagen met al die lekkernijen?

Rond de feestdagen, en vooral in de maand december lijken gezelligheid en calorieën onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van pepernoten en chocoladeletters tot kerstbuffetten en oliebollen, de verleidingen zijn talrijk. Veel mensen ervaren de periode rondom de feestdagen als stressvol. Naast het plannen en voorbereiden maken ze zich ook druk over het gewicht en wat ze allemaal wel niet moeten afslaan (en hoe). Dit is zonde en niet nodig! In deze blog leg ik je uit hoe je de feestdagen overleefd.

Voor een groot deel wordt je voedselinname beïnvloed door je omgeving. Hier bewust van zijn is een eerste stap om al die verleidingen het hoofd te bieden.

Waar moet je je bewust van zijn?

• Omgevingsfactoren zoals licht, geur, geluid en muziek beïnvloeden de atmosfeer rondom eten. Vaak beïnvloeden deze factoren de duur en het comfort van de maaltijd.
• Een sociale omgeving zorgt er ook mede voor dat er meer gegeten wordt. Je zult zien dat je meer eet in een omgeving met anderen zoals familie en vrienden, dan wanneer je alleen aan tafel zit.
• Afleidingen: denk hierbij aan tv kijken terwijl je eet. Je eet al snel teveel met deze afleiding, omdat je je niet helemaal focust op het eten.

Hoe weersta ik de verleidingen van de feestdagen?

• December een feestMAAND? Het gaat uiteindelijk maar om een aantal dagen, maak je niet te druk. Eet de dagen eromheen wel weer gewoon gezond en let eventueel wat meer op (wordt ook wel ‘balansdag’ genoemd ) of beweeg wat meer.
• Het is beter om boodschappen te doen nadat je gegeten hebt, in plaats van op een lege maag. Zo neem je minder snel andere etenswaren zoals snoepgoed en andere verleidingen mee waar je op dat moment zin in hebt. Ook is het beter om boodschappen te doen met een boodschappenlijstje, zodat je alleen hetgeen koopt wat op je lijstje staat. Haal de boodschappen voor de feestdagen pas vlak voor de feestdagen, dan kom je niet in de verleiding om voor die tijd al veel te snoepen.
• Eten is een belangrijk programmapunt maar niet het enige wat je op deze dagen kunt doen. Neem de gezelligheid mee naar buiten en maak een bos- of strandwandeling, zoek een ijsbaan op, of ga samen spelletjes doen.
• Heb ook aandacht voor andere dingen die jou dat feestelijk gevoel geven zoals muziek, kaarslicht en andere kerstversiering. Geniet van de mensen om je heen, dit zorgt ervoor dat niet alles draait om het eten.
• Sla geen maaltijden over op de dag van het diner. Met een lege maag is het lastiger om verleidingen te weerstaan, met name de zoete lekkernijen. Een boterham is uiteindelijk altijd nog gezonder en voedzamer dan een stuk kerststol.
• Eet overdag ook gewoon je dagelijkse portie fruit (dit kan mooi als tussendoortje), en kies voor deze gelegenheid voor fruit dat je normaal gesproken niet zou eten.
• Eet langzamer en neem je voor om bewust te eten. Schep kleine porties op, leg tussen de happen door je bestek neer en kauw goed. Pauzeer regelmatig tussendoor. Zo geef je jezelf de kans de signalen van je lichaam dat je genoeg hebt gegeten, op te vangen. Je eet minder, en geniet zo meer van het diner.
• Gezond en lekker kan heel goed samengaan. Maak gerechten waar ook groenten in verwerkt zijn of serveer deze erbij. Bijvoorbeeld een lekkere salade, gevulde champignons/paprika of gegrilde groenten. Kies ook eens voor vis in plaats van de traditionele kalkoen, en maak op smaak met verse kruiden in plaats van een saus.
• Pak tijdens het diner niet teveel aardappels, frietjes, gratin, of iets dergelijks. Kijk na het eten van het vlees/vis en de groenten of er nog ruimte over is.
• Vier je de feestdagen bij jou thuis? Geef de gasten dan aan het eind van de avond allemaal wat van de restjes mee of vries het in.

Benieuwd hoeveel calorieën er nu precies in dat lekkere snoepgoed zit?

Een hele banketstaaf: 2200 kcal
Stukje banketstaafje 25g: 115 kcal
2 stukjes marsepein: 110 kcal
20 kruidnoten: 165 kcal
Gevulde speculaas 30g: 145 kcal
Chocolade munten 25 g: 135 kcal
Chocoladesint 50 g: 275 kcal
3 pepermunten 13 g: 40 kcal
1 beker chocolademelk met slagroom: 210 kcal
2 brokken speculaas 50 g: 240 kcal
13 chocoladekruidnoten 50 g: 255 kcal
1 taaitaai popje 12 g: 35 kcal
Hele chocoladeletter (135g): 735 kcal
1 stukje chocoladeletter (12g): 65 kcal
3 schuimpjes 18 g: 60 kcal
3 room borstplaatjes 40 g: 140 kcal

Vergeet niet te genieten!
Juist door het snoepen als ‘verboden’ of ‘ een zonde’ te zien, is de drang het toch te doen juist vaak groter. Voorkom dat! Eet bewust, proef de smaken, ruik de geuren. Je zult zien dat je aan het einde van de avond veel minder hebt gegeten dan je normaal zou doen. Door er bewust voor te kiezen geniet je er extra van, in plaats van je voor te nemen om streng te zijn voor jezelf en vooral op een negatieve manier met het eten bezig te zijn. Als je continu bedenkt wat je allemaal niet mag, leg je er onbewust alleen nog maar meer focus op.

Ik wens je fijne feestdagen!

Groetjes, Anna

Hulp nodig bij voedingsadvies?

Ben je momenteel bezig met sporten en gezonde voeding, of volg je een dieet en ben je bang dat je gaat aankomen tijdens de feestdagen? Maak dan eens een afspraak met mij of een van mijn collega’s. Wij zorgen ervoor dat je ‘ongeschonden’ de feestdagen doorkomt!