Fit op vakantie

Houd een strak lichaam tijdens je vakantie met deze tips

Ben je bang om op vakantie spierkracht en spiermassa te verliezen? Wees dan gerust, wij geven je een aantal simpele tips & tricks om ‘in shape’ te blijven tijdens en na je vakantie.

Bang om spierkracht- en massa te verliezen wanneer je op vakantie gaat? Geen paniek! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je spierkracht pas afneemt na 3 weken zonder enige training. Je spiermassa gaat nóg langzamer weg; pas na vier weken ga je langzaamaan spiermassa verliezen.

Het gevoel dat mensen hebben wanneer ze denken dat ze spiermassa verliezen komt vaak doordat de spierspanning minder wordt. Wil jij je lichaam toch in vorm houden tijdens een lange vakantie? Volg dan de volgende tips & tricks:

Let op je voeding
Natuurlijk komt het voor dat jij jezelf op sommige dagen lekker laat gaan als je op vakantie bent. Een biertje op het terras, lekker uit eten en natuurlijk een goed dessert na. Dit kan gerust als je op vakantie bent, maar let goed op je totale calorie-inname.

Als je namelijk teveel energie binnenkrijgt door al die calorieën (koolhydraten, eiwitten en vetten), dan kan dit effect hebben op je gewicht. Je hoeft je op vakantie natuurlijk niet elke dag aan een strikt eetschema te houden, maar als je een beetje in de gaten houdt hoeveel energie je verbruikt, dan wordt het een stuk gemakkelijker om op gewicht te blijven.

Krachtsporters
Voor krachtsporters is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld te supplementeren met een eiwitshake. Ook je eigen eten meenemen is een prima optie, maar noten, vis, kip en rundvlees is eigenlijk overal wel verkrijgbaar. Probeer de lokale maaltijden uit met een flink stuk vlees. Eet in dezelfde verhoudingen zoals je het thuis gewend bent op een dag en je bent er zeker van dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Let ook altijd goed op de hoeveelheid pasta, rijst of aardappels die bij een maaltijd wordt geserveerd. Deze voedingssoort bevat vrij veel energie (koolhydraten), maar is beperkt in voedingswaarde. Je hoeft natuurlijk niet onbeleefd om de rijst heen te eten, maar het is niet verstandig om elke dag een vol bord rijst of pasta te eten. Tenzij je natuurlijk op vakantie zelf ook nog actief bezig bent met verschillende vormen van sport.

Een laatste tip om controle te houden over je dieet: koop lokaal in en duik de keuken in. Trakteer je vrienden en familie tijdens het reizen op een goede en lekkere maaltijd. Als je het helemaal goed wilt doen, dan kun je de maaltijd altijd nog thuis bereiden en goed ‘preppen’; zo heb je altijd iets gezonds bij je.

Spiergeheugen
Ben je na je vakantie toch wat spiermassa kwijt geraakt? Maak je dan niet teveel zorgen: je lichaam beschikt over een zogenaamd spiergeheugen. Je wint je spiermassa ongeveer net zo snel terug als dat je het verloren bent. Een paar weken flink trainen en je bent zo weer op je oude niveau! Tip: begin niet te zwaar en te heftig maar bouw ook dit weer rustig op naar een normale training.

Handig op vakantie: bodyweight exercises
Wil je op vakantie toch je lichaam trainen, maar is er geen sportschool in de buurt waar je bijvoorbeeld kan bankdrukken of squatten? Dan bieden bodyweight exercises uitkomst. Je traint dan volledig met je eigen lichaamsgewicht en uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van trainen wel eens net zo effectief kan zijn als trainen met gewichten.

Gebruik je vakantie als rustperiode
Vakantie is er om te rusten, ook voor je lichaam. Zo kan het goed zijn voor je lichaam om eens 1 of 2 weken volledig rust te nemen. Je zult merken dat de ‘spierpomp’ misschien afneemt na een paar dagen maar vaak kom je daarna nog sterker terug en komt het vaak voor dat je nieuwe persoonlijke records neerzet.