Obstacle Run finisher

Groepslesdocent Dennis: “Ik ben een Ultra Viking!”

Mijn naam is Dennis van den Berg, 39 jaar oud en al 6 jaar werkzaam bij Arendse Oosterhout als XCORE en Club Power docent. In dit stukje vertel ik jullie wat meer over mijn verslaving, namelijk: Obstacle Runs!

Wat is een Obstacle Run precies?
Obstacle Runs zijn een soort hardloopevenementen waarbij je onderweg continu obstakels moet overwinnen. De afstanden variëren van ongeveer 4 km tot maar liefst 60 km. Het gaat er niet om dat jij het in je eentje haalt, maar er wordt ook juist van je verwacht dat je anderen helpt bij obstakels.

Drie jaar geleden liep ik mijn eerste 7km Obstacle Run met een goede vriend van me. We merkten echter al snel dat dit niet genoeg voor ons was. Iedereen heeft zijn eigen grens, maar daar lag die van ons zeker niet.

We waren verslaafd!
Dat we verslaafd waren aan Obstacle Runs, dat was wel zeker. We genoten van iedere kilometer en de keer daarop hebben we meegedaan met de 19 km. Dit was wel echt een uitdaging met maar liefst 55 obstakels. We deden hier toen 3.15 uur over. De volgende keer wilden we absoluut sneller zijn en dat is dan ook gelukt. We finishten toen binnen 2.45 uur!

Maar nu? De snelheid was er en de afstand ging ons ook goed af… Na een goed gesprek samen hebben we toen besloten de marathon te doen, maar liefst 42 km!

De voorbereiding van onze marathon
De voorbereiding zat niet mee. Zo’n zes weken voor de start scheurde ik allebei mijn enkelbanden. Erg balen natuurlijk, maar ik liet me daar niet door uit het veld slaan. Ik heb mijn rust gepakt en stapsgewijs hersteld met behulp van mijn fysiotherapeut.

Uiteindelijk ben ik toch gestart aan de 42 km met her en der wat pijn aan mijn enkel. Verstandig? Nee. Maar die euforie als je het dan haalt na +100 obstakels is ongekend. Even uithuilen en verder met herstellen.

Op naar de 60 kilometer
Afgelopen jaar zijn we weer vol goede moed begonnen met trainen en hebben we 4 keer een 19 km meegedaan en daarna weer een marathon. Die marathon ging deze keer zo goed dat we tegen elkaar zeiden: zullen we de Ultra doen? Dat is 60 kilometer… Na veel wikken en wegen hebben we ons ingeschreven en zijn we gaan trainen. Het is tenslotte niet iets wat je zomaar even doet.

De dag was aangebroken. Het was 28 september in het mooie Warstein in Duitsland, waar ook de Warsteiner brouwerij staat. Voordat we begonnen hadden we geen idee of we de run überhaupt konden uitlopen omdat ze met zogenaamde cut-off tijden werken. Dit houdt in dat je een bepaald aantal kilometer binnen een bepaalde tijd moet lopen. Haal je dit niet, dan word je voor je eigen veiligheid uit de run gehaald.

Tijd voor het echte werk
De eerste 20 kilometer van de Ultra vlogen voorbij! We voelden ons allebei goed en we zaten ongeveer een uur onder de cut-off tijd. De 20 kilometer daarna ging eigenlijk ook prima en ook daarna zaten we nog een uur onder de cut-off tijd. De 20 kilometer daarna was een ander verhaal; daar was de man met de hamer ineens.

De pijntjes kwamen en alles begon zeer te doen. Dit is normaal gesproken al zwaar, maar dan had je ook nog eens meer dan 150 obstakels die die we moesten overwinnen en alle hoogtemeters tussendoor. Op het 50 kilometer punt hadden we 45 minuten van het uur dat we voor op schema lagen, verspeeld. Maar wat er ook zou gebeuren, we zouden het halen!

Dan is daar het moment dat eindelijk die finish in beeld komt. Het laatste obstakel: de Walhalla Steps. Totaal geen kracht en energie meer over, maar toch moesten we die laatste trappen op. We hadden het gehaald! We zijn er maar liefst 9,5 uur mee bezig geweest. Het eerste dat we tegen elkaar zeiden toen we weer konden praten: dit doen we nooit meer!

Was dit het einde?
Zoals je misschien al had verwacht is dit niet het einde van onze Obstacle Run carrière. Op 14 juni 2020 lopen we namelijk weer een Ultra Obstacle Run van 60 kilometer! Waarom zul je wel denken? Omdat het echt een verslaving is geworden. Het is zo mooi om te zien waar het menselijk lichaam allemaal tot toe in staat is. Ik wil hier dan ook mee zeggen dat je vaak meer kunt bereiken dan je ooit gedacht had. Ik had nooit verwacht zoiets in mijn leven te doen, laat staan de 60 kilometer uitlopen.

Ik kan nu met gepaste trots zeggen: Ik ben een Ultra Viking!