Zwemles proefzwemmen

De invloed van de Corona sluiting op de zwemles

En dan stopt de zwemles... alweer. Sylvia legt uit wat je hier thuis aan kan doen!

Het is HET onderwerp van de dag.. al bijna een jaar hebben we er in Nederland mee te maken; het coronavirus en de daarbij behorende beperkingen in ons dagelijks leven. Helaas zijn ook de zwemlessen niet bespaard gebleven en zitten we inmiddels alweer 1,5 maand in de 3e tijdelijke stop. Om die reden zijn we (helaas) inmiddels bekend met de invloed van deze sluiting op de voortgang van de kinderen. In deze blog leg ik uit wat de grootste obstakels zijn waar wij tegenaan lopen en wat de kinderen eventueel kunnen doen om de opgelopen achterstand wellicht enigszins te beperken.

Het dagelijks leven
De grootste belemmering is wel, met stip; het uithoudingsvermogen. De stop van de zwemlessen liep en loopt (bijna) elke keer gelijk met de sluiting van de scholen en andere activiteiten. Dat betekent dat er heel wat dagelijkse algemene beweging voor kinderen stopt. Naar school lopen / fietsen, gymles, buitenschoolse activiteiten van kinderen… “gewoon” het dagelijks leven dat stopt. Tel daarbij op dat de algemene motoriek sowieso al is afgenomen de laatste jaren -kinderen zitten (te) veel en (te) lang achter een scherm (in mijn tijd was buitenspelen echt de norm)- en je kunt bijna niet voorkomen dat de conditie van de kinderen behoorlijk afneemt.

Kreunen en steunen
En dat hebben wij ook gemerkt. Na die eerste lockdown -die 2 maanden duurde- hoorden wij in het zwembad vooral veel gekreun en gesteun; de kids waren bekaf na 1 baantje zwemmen. Gelukkig gingen ook de scholen weer open en ging het dagelijks leven steeds meer lopen en was die (algemene) conditie binnen no-time weer opgebouwd. Maar ja, leren zwemmen is niet alleen afhankelijk van je uithoudingsvermogen.. Als je echt iets wilt leren, is herhaling en continuïteit heel belangrijk. Ik vergelijk het soms wel eens met het leren van een taal; ben daar maar eens wekelijks mee bezig en stop dan eens 8 weken, weet je dan nog precies wat je had geleerd? Kun je weer door waar je was gebleven? Nee, helaas.. Je zult eerst 1 of 2 stappen terug moeten doen om weer vooruit te komen. Zo ook met de zwemles. En waar wij als zwemdocenten alles op alles zetten om het kind weer op niveau te krijgen en deze naar een diploma te helpen, voorkom je bijna niet dat ze een achterstand oplopen en dat is bij het ene kind meer dan bij het andere kind.

Kun je thuis iets doen?
Er zijn maar weinig mensen met een zwembad thuis, dus doorgaan met zwemmen is geen optie. Maar dat betekend niet dat je niets kunt doen! Ben actief bezig met je kind! Plan een dagelijks sportmomentje in en maak het extra leuk met leuke muziek of maak er een spelvorm van. Zelf dans ik met mijn dochter bijna elke avond even op de Snollebollekes, vooral de “Feest oe Fit” liedjes doen het goed (Feest oe Fit 2 gaat zelfs over watertrappelen en de schoolslag!). We hebben de grootste lol samen en zowel zij als ik zijn even lekker actief bezig geweest.

Maar ook als je niet van dansen houdt zijn er tal van leuke dingen die je kunt doen, vooral beenspieroefeningen en buikspieroefeningen kunnen positief bijdragen. Hieronder wat voorbeelden van oefeningen.

zwemles oefeningen

zwemles oefeningen

zwemles oefeningen

En mocht je ons echt heel erg missen en denk je dat jouw kind motorisch misschien een (te) grote achterstand zal oplopen door de huidige sluiting? Fysiomore is wel geopend dus neem gerust contact op om eventueel een afspraak te maken voor (zwem)therapie.

Nog niet begonnen met zwemles?

Vanwege de sluiting van de zwembaden als gevolg van de huidige lockdown, lopen de wachtlijsten voor de zwemlessen op. Wacht dus niet te lang met het aanmelden van je kind! Laat via onderstaand contactformulier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.