Kinderbekken fysiotherapie

Kim helpt kinderen met ontlastingsincontinentie

De meeste kinderen vanaf een jaar of vijf zijn doorgaans droog en schoon overdag. Toch komt het nog vaak voor dat kinderen (3-18 jaar) last hebben van poep- en/of plasproblemen zoals heel vaak moeten plassen, bedplassen of slecht naar de wc kunnen. Zoals je je kunt voorstellen heeft dit grote invloed op het leven van een kind en het gezin. Voor deze kinderen is er de kinderbekkenfysiotherapeut. Kim is zo’n kinderbekkenfysiotherapeut en wat zij precies doet, legt ze in dit artikel uit.

Wanneer kom je bij de kinderbekkenfysiotherapeut

De voornaamste klachten van kinderen zijn:

– Plasproblemen zoals urineverlies, heel vaak en/of heel nodig moeten plassen, te lang ophouden van de plas;
– Poepproblemen zoals verstopping (obstipatie), ontlastingsverlies, alleen in de luier willen poepen;
– Bedplassen;
– Blaasontstekingen;
– Buikpijnklachten.

Deze klachten worden meestal veroorzaakt omdat een kind niet goed gebruik maakt van de bekkenbodemspieren. Wanneer een kind plas- en poepproblemen heeft, werken de bekkenbodemspieren namelijk vaak te hard. Normaal gesproken moeten deze worden aangespannen als er plas of poep moet worden opgehouden en weer volledig kunnen ontspannen wanneer er geplast of gepoept moet worden.

Daarnaast kunnen deze klachten ook ontstaan door een operatie in het buik- of bekkengebied of door een traumatische ervaring.

Hoe help ik kinderen met deze problemen?
Ik help kinderen met uitleg, adviezen en training bij problemen met plassen en/of poepen. Verder train ik kinderen in het tijdig herkennen van aandrang en het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Kinderen krijgen zo een bewust spiergevoel en meer controle over de bekkenbodem, wat erg belangrijk is voor een juist toiletgedrag.

Naast deze oefeningen geef ik advies over het op tijd naar het toilet gaan, de juiste houding om op het toilet te zitten en help ik kinderen met hun eet- en drinkgedrag.

Kennis maken met Kim?

Tijdens mijn werk als fysiotherapeute en kinderfysiotherapeute kwam ik steeds vaker kinderen tegen met poep- en plasproblemen. Vanwege mijn grote affiniteit met kinderen was dit genoeg reden voor mij om me in dit vakgebied te specialiseren. Je kunt altijd gratis een online afspraak met mij maken en kijken wat ik kan betekenen voor jou en je kind.

Een verwijzing van de huisarts of specialist is hiervoor niet nodig en voor kinderen vallen er 18 behandelingen in de basisverzekering.

Maak hier een afspraak met mij!