Kinderbekken fysiotherapie

Kind met schrijfproblemen? Kim helpt je graag!

In groep 3 leren kinderen in een relatief korte tijd schrijven. Vaak eerst in blokletters om vervolgens na enkele maanden over te gaan in verbonden schrift. Schrijven is een zeer complexe motorische vaardigheid waarbij meerdere factoren een rol spelen. Zo moet de pen op een juiste manier worden vastgehouden, niet te slap maar ook niet te stevig. De grootte van de letters moet constant zijn, niet te groot maar ook niet te klein. En verder dient het schrijven vloeiend te gebeuren want anders kan er schrijfkramp ontstaan.

Er kunnen dus nogal wat dingen misgaan als kinderen leren schrijven, en dat is nu precies waar ik me mee bezig hou als kinderfysiotherapeut.

Wanneer komen kinderen bij mij terecht met schrijfproblemen?
De voornaamste klachten van de kinderen zijn:

• Een niet of nauwelijks leesbaar handschrift (dysgrafie)
• Een te laag schrijftempo
• Krampachtig en gespannen schrijven/pijn
• Een vreemde penvatting
• Problemen hebben met linkshandig schrijven

Hoe help ik kinderen met schrijfproblemen?
Aan de hand van een schrijf- en motorisch onderzoek beoordeel ik of er alleen sprake is van een schrijfprobleem of dat er ook problemen zijn in de fijne motoriek.

Tijdens de therapie besteed ik aandacht aan een goede zithouding, pengreep en keuze van de juiste pen. Verder kijk ik of het kind voldoende afwisseling tussen spanning en ontspanning van de pols en vingers heeft. Natuurlijk blijft het niet alleen maar bij kijken, maar doen we ook oefeningen ter ondersteuning van de hand-oogcoördinatie en fijne motoriek.

Bij het leren schrijven houd ik de schrijfmethode van school aan en houd ik nauw contact met de betreffende leerkrachten.

Kennis maken met Kim?
Heeft jouw kind ook last van schrijfproblemen? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak! Een verwijzing van de huisarts of specialist is hiervoor niet nodig en voor kinderen vallen er 18 behandelingen in de basisverzekering.

Klik hier om een afspraak met mij te maken.