Krachttraining voor jongeren: is het veilig?

Het antwoord op deze vraag is erg simpel: Ja, het is veilig en kan enorm veel voordelen bieden voor het kind!

Kinderen kunnen op elke leeftijd beginnen met krachttraining, zolang dit gebeurt onder goede begeleiding tijdens georganiseerde trainingen. Tijdens de jeugdfitness lessen bij Arendse health club, speciaal voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar, trainen we in leuke en uitdagende groepslessen de kids op uithouding, kracht, balans en behendigheid. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen tijdens de jeugdfitness vrij sporten. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren fitnessinstructeur.

De voordelen van krachttraining voor jongeren

Onder de term “krachttraining” verstaan we niet alleen kracht, maar ook spiervermogen en coördinatie.

• Het behouden van functioneel vermogen
• Het verstevigen van de botten
• Verbeterde houding
• Het verhogen van de spiermassa en verstevigen van het bindweefsel
• Verlaagde kans op ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen of kanker
• Verbeteren van het zelfvertrouwen
• Verhoogde kwaliteit van leven en langere levensduur
• Voorkomen van verschillende blessures
• Verbeterde prestatie binnen andere sporten

Tijdens de lessen is het natuurlijk belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de groei van de kinderen. Bij het opstellen van een trainingsprogramma is het dan ook belangrijk dat het kind goed kan bewegen, plezier beleeft en geprikkeld wordt.

Veilige richtlijnen voor oefeningen per leeftijdscategorie

Per leeftijdscategorie hebben we de veilige richtlijnen voor je op een rijtje gezet!

7 jaar of jonger
In deze leeftijdsfase worden de basisoefeningen aangeleerd met weinig tot geen gewicht (denk hierbij aan squats, opdrukken en sit ups), waarbij het aanleren van de techniek centraal staat. Er wordt gewerkt met het eigen lichaamsgewicht.

8 tot 10 jaar
Vanaf 8 jaar kan het aantal oefeningen en de belasting geleidelijk worden verhoogd. Hierbij blijven de oefeningen simpel zodat de uitvoering juist blijft.

11 tot 13 jaar
In deze fase ligt de nadruk op de techniek van de oefeningen. Hierbij kunnen ze ook wat zwaarder worden gemaakt, met weinig tot geen weerstand. Ook kan er sport specifiek worden getraind waarbij er meer herhalingen aan de oefeningen kunnen worden toegevoegd.

14 tot 15 jaar
In deze fase kunnen het aantal herhalingen van de oefeningen worden verhoogd en kan er gewerkt worden met zwaardere oefeningen, door middel van gewicht.

16 jaar en ouder
Wanneer alle basisoefeningen beheerst worden, kan de tiener overgaan naar een beginprogramma voor volwassen!

Conclusie

Het is veilig voor kinderen om te starten met krachttraining. Tijdens de jeugdfitnesslessen worden kids getraind op uithouding, kracht, balans en behendigheid. Dit alles gebeurt op een leuke speelse manier onder begeleiding van een ervaren fitnessinstructeur. Op deze manier is er de juiste begeleiding voor het kind, zodat de kans op blessures wordt voorkomen.

Proefles meedoen?

Benieuwd hoe een les eraan toegaat? Doe dan eens een proefles mee! Meld je aan via onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.