Metabolische leeftijd

Metabolische leeftijd; wat zegt dat over mijn gezondheid?

Wanneer we het hebben over de metabolische leeftijd, hebben we het over de fysieke leeftijd van ons lichaam. Liefst willen we natuurlijk dat deze leeftijd gelijk of zelfs onder onze kalenderleeftijd ligt, want zo is er de minste kans op lichamelijke klachten.

Hoe bereken je je metabolische leeftijd?

Een metabolische leeftijd berekenen is complex doordat vele factoren deze leeftijd bepalen en daarom wordt het vaak door een specialist gedaan. Toch kunnen we bij benadering wel te weten komen hoe hoog onze metabolische leeftijd is.

Hiervoor moeten we eerst weten wat de ruststofwisseling (basaal metabolisme) van ons lichaam is. Het basaal metabolisme is het energieverbruik in rust. Zo heeft je lichaam bijvoorbeeld energie nodig om je lichaam op 37 ºC te houden en je hart te laten kloppen. Ongeveer 70% van onze dagelijkse inname aan calorieën wordt gebruikt voor de ruststofwisseling.

Bij benadering geldt hierbij de volgende vuistregel:

– Basaal metabolisme voor mannen: (70% van 2500kcal) = 1750 kcal per dag
– Basaal metabolisme voor vrouwen: (70% van 2000 kcal) = 1400 kcal per dag

Dit is natuurlijk een richtlijn en is het basaal metabolisme bij iedereen net even anders. Dit hangt af van de volgende factoren:

1. Leeftijd: na het 25e levensjaar daalt de snelheid van je metabolisme automatisch.
2. Geslacht (hormonen): vrouwen beschikken procentueel over meer vetweefsel dan mannen. Dit maakt de ruststofwisseling van vrouwen automatisch lager dan die van mannen.
3. Spierweefsel: hoe meer je spieren ontwikkeld zijn, hoe meer calorieën je verbrandt, hoe hoger de ruststofwisseling.
4. Ziekte, medicatie of mentaal trauma: deze kunnen het rustmetabolisme beïnvloeden.
5. Erfelijke factoren: deze kun je niet beïnvloeden.
6. Lichamelijke activiteit: de mate van beweging, hoe meer iemand beweegt hoe meer kcal deze persoon nodig heeft.

Tips voor een gezonde metabolische leeftijd:

1. Eet gevarieerd en kies voor meer gezonde producten en minder gebakken- en kant en klaar maaltijden. Belangrijk is om op vaste momenten te eten en geen maaltijden over te slaan. Daarnaast is voldoende drinken van groot belang om het metabolisme te stimuleren.
2. Ga meer bewegen (minimaal 30 minuten per dag): hierdoor wordt het spierstelsel ontwikkelt en zorgt voor een hoger verbruik van energie.
3. Probeer spierversterkende oefeningen, bijvoorbeeld krachttraining.
4. Neem voldoende rust/slaap: hierdoor heeft je rustmetabolisme voldoende tijd voor bijvoorbeeld herstel.

Kom nu achter je metabolische leeftijd

Wil jij weten wat je metabolische leeftijd is? Laat jezelf dan meten met een van onze Tanita weegschalen. Deze weegschaal berekent o.a. je spiermassa, vetmassa en vochtgehalte. Wanneer je hier je mate van lichamelijke activiteit aan toevoegt, kunnen we precies jouw metabolische leeftijd berekenen. Laat gerust je contactgegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Ben je lid bij ons?

    JaNee

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.