Tanita weegschaal

Meten = weten, trainer John legt uit

Iedereen kent ze wel… van die vierkante apparaten waar je met tegenzin op gaat staan. Juist, ik heb het over de weegschaal. Mensen lopen er liever met een boog omheen omdat het confronterend is. Bij Arendse health club zijn er deze week nieuwe Tanita weegschalen geleverd, waar je een hoop meer mee kunt dan alleen maar je gewicht meten. In Oosterhout was deze al langer in gebruik als pilot voorafgaand aan de andere clubs. In deze blog vertel ik je er meer over.

Wat veel mensen een rotapparaat vinden, is nu verleden tijd. De Tanita weegschaal gaat jou namelijk helpen gezonder te worden en niet alleen met je neus op de feiten te drukken. Wat helemaal fijn is aan dit apparaat, is dat je al je metingen kan terugvinden in de Arendse App en kunt vergelijken. Een voordeel t.o.v. de oude Tanita is dat de nieuwe weegschaal gebruik maakt van een zogenaamde 8-puntsmeting. Deze is niet alleen een stuk nauwkeuriger, maar je kunt zo ook het percentage per lichaamsdeel bijhouden. Dit zorgt ervoor dat je progressie per aandachtsgebied kan monitoren.

Hoe werkt het?
Een meting uitvoeren is erg simpel: je steekt de Technogym sleutel in de wellness paal (of scant de QR code) en je klikt op lichaamsmeting. Vervolgens vul je je lengte in en doe je het volgende:

1: Trek schoenen en sokken uit
2: Wacht op het bericht opstappen en stap dan op de Tanita. Houd hierbij je handen langs je lichaam
3: Wacht op het bericht grip on. Pak nu de handvatten op en houd je armen gestrekt langs je lichaam. Het apparaat start nu met de meting.

Tanita weeg instrument

De nieuwe Tanita geeft je inzage in de volgende lichaamswaardes:

• Gewicht
• BMI
• Vetpercentage
• Vochtpercentage (nieuw)
• Visceraal vet (nieuw)
• Spiermassa
• Basale stofwisselingssnelheid (nieuw)
• Metabolische leeftijd (nieuw)

Wat houdt het allemaal in?
Leuk allemaal die termen, maar wat houden ze in godsnaam in? Er wordt een hoop over deze onderwerpen geschreven op internet, en mensen nemen dit maar al te graag klakkeloos over. Hier word je dan ook niet veel wijzer van. Mijn collega’s en ik hebben een opleiding gevolgd om goede metingen uit te voeren op de Tanita, maar op dit nieuwe model waren ook voor mij sommige scores nieuw. Om jullie zo goed mogelijk te kunnen helpen ben ik bij Daan van den Ende langs geweest. Hij is Master Trainer bij Tanita en heeft alles verteld wat ik moet weten om mensen van zo goed mogelijk advies te voorzien.

Een aantal termen uitgelegd:

BMI: Body Mass Index
De BMI van iemand geeft aan of je een verantwoord gewicht hebt. Door de jaren heen zijn de waardes van een gezond BMI best vaak veranderd, maar tegenwoordig zit je goed wanneer je BMI tussen de 17,5 en 24,9 zit. Benieuwd of jouw BMI gezond is? Laat dan snel een meting uitvoeren door mij of een van mijn collega’s.

Visceraal vet
In de volksmond noemen ze dit ook wel buikvet, een van de belangrijkste waardes als het gaat over lichamelijke gezondheid. Dit geeft namelijk weer hoeveel vet er rond je organen zit. Het gevaar van een te hoog visceraal vetgehalte is dat je lever minder bloedtoevoer krijgt en er hierdoor lipiden (cholesterol) ophopen.

Basale stofwisselingssnelheid
Dit geeft weer hoeveel energie je verbruikt in rust, dus wat je verbrandt door middel van te ademen en je organen te laten functioneren. De basale stofwisselingssnelheid verschilt per persoon. Iemand met veel spiermassa zal een hogere stofwisselingssnelheid hebben dan iemand met minder spiermassa.

Tanita weegschaal

Na het lezen van dit stukje hoop ik natuurlijk dat je actief aan de slag gaat met deze metingen. Iedere keer dat je komt trainen kun je zelf een meting starten met de Technogym sleutel of de app. Als je dan vervolgens vragen hebt over de scores, kijk ik of een van mijn collega’s graag met je mee om je advies te geven over je progressie.