Zwemdocent Arendse

Nog ‘even snel’ leren zwemmen voordat je emigreert naar Oostenrijk…

Aan het begin van de zomervakantie heb ik weer een weekcursus gegeven. In deze spoedcursus zwemles geef ik een klein groepje kinderen vijf dagen lang elke dag 4 uur zwemles. Ook deze keer was het weer een succesvolle week waarin er mooie resultaten zijn behaald. Alle kids hebben het super gedaan, maar er was er eentje met een wel heel bijzonder verhaal.

Het gaat om het Willem, die de eerste keer een beetje verlegen binnenstapte samen met zijn vader en moeder. Natuurlijk is een weekcursus zwemles voor alle kinderen spannend, maar voor Willem misschien nog wel iets spannender. Zijn moeder liet me namelijk weten dat ze binnenkort naar Oostenrijk emigreren. Ze gaan daar een hotel runnen met zwembad. Het is dus erg belangrijk dat Willem zichzelf kan redden in het water.

Spelenderwijs zijn we gestart met de weekcursus en dat heeft ervoor gezorgd dat Willem vertrouwd raakte in het water en het zwemmen leuk begon te vinden. Dit noemen we het zogenaamde ‘watervrij’ maken, wat een belangrijk onderdeel van de cursus is. Als een kindje het zwemmen namelijk niet leuk vindt, wordt het al snel een stuk lastiger om het goed te leren.

Ook belangrijk is het onderdeel ‘Survival’ in de weekcursus. Ik leer de kinderen dan in verschillende situaties zelfstandig en veilig naar te kant zwemmen zonder drijfmiddelen. Zo zijn ze voorbereid op gevaarlijke situaties en kunnen ze zichzelf altijd redden in noodsituaties.

Willem ging elke dag vooruit en dat had hij zelf ook door. Hij begon er steeds meer plezier in te krijgen en deed elke dag hard zijn best om weer een stapje verder te komen. De weekcursus is voor alle kinderen hetzelfde opgebouwd zodat ze aan het einde van het proces zwemveilig zijn. Natuurlijk verschilt het resultaat per kind, maar ik kan zeggen dat ze het allemaal super hebben gedaan. Nu is het de bedoeling dat ze deze kennis en ervaring onderhouden en uitbreiden de komende tijd. Veel kinderen kiezen ervoor om direct door te stromen in onze zwemles zodat ze snel verder kunnen met het behalen van hun zwem-ABC.

Willem heeft de weekcursus goed doorlopen en na een week hard oefenen kan ik als trotse juf zeggen dat hij veel heeft bereikt! Hij kan zelfstandig naar de kant zwemmen en weet zichzelf goed te redden in een noodsituatie. Nu is het een kwestie van veel blijven oefenen in Oostenrijk zodat hij meer kracht en techniek ontwikkelt. Met de wil en doorzettingsvermogen van Willem moet dat helemaal goedkomen. Ik wens Willem en zijn ouders veel succes in Oostenrijk!

Groetjes, zwemjuf Kelly