senioren fitness spinning

Seniorenfitness: sporten en bewegen helpt je om fit te blijven

Op nummer 1 van de meest populaire sporten onder de senioren is fitness. En eigenlijk is dat ook heel logisch, want fitness heeft ook voor senioren vele voordelen.

Bewegen geeft energie
Sporten en bewegen geeft een goed gevoel. Je lichaam en brein actief gebruiken, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten veel beter voelen. Dat komt omdat er tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Dit gevoel komt vrij omdat je meer ontspannen bent en je tevreden voelt. Een andere reden om meer te bewegen is de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.

Bewegen brengt je onder de mensen
Fitness is ook zeker mogelijk in groepsverband. Hierbij combineer je de lichamelijke voordelen met het vergroten en onderhouden van je sociale contacten. Voor velen geldt dat het sporten in groepsverband bijdraagt aan het plezier van bewegen. Bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om het sporten vol te houden, het is een stok achter de deur.

Ziektes voorkomen en te lijf gaan
Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te behouden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen. Daarnaast verkleint ook nog eens de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Sporten kan ook een heilzame werking hebben op mensen die al last hebben van een chronische aandoening. Denk daarbij aan hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, maar ook ouderdomssuiker, botontkalking, beroerte en depressie.

Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen. Bewegen met beleid is hier wel het advies. Ken en respecteer je grenzen is belangrijk.

Ook voor mensen die moeite hebben met lichaamsoefeningen op het droge, bijvoorbeeld bij Fibromyalgie. Door oefeningen in het water te doen voelt het lichaam licht aan, verdwijnt de angst om te vallen en kan het lichaam beter ontspannen door het warme water. Dit zorgt voor minder pijn tijdens het bewegen.

Langer zelfstandig en zelfredzaam
Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven én vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen.

Dat is geen overbodige luxe nu de overheid wil dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen vanwege de vergrijzing. Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende decennia sterk toe. Kortom: bewegen zorgt voor een betere kwaliteit van leven en betekent dat je langer kunt genieten van de dingen waar je je graag mee bezig houdt!

Seniorenfitness bij Arendse health club
Speciaal voor 65-plussers hebben wij seniorenlidmaatschap met een flinke korting. Hiermee heb je van maandag t/m vrijdag tussen 12:00 en 17:00 uur toegang tot de fitness.

Vraag een GRATIS Try-Out aan!

Ben je op zoek naar een health club waar je je thuis voelt, waar je nog echt persoonlijke aandacht krijgt en waar je je doelen behaalt? Maak dan gebruik van onze gratis try-out en maak kennis met onze faciliteiten, medewerkers en werkwijze.

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.