Stoppen met roken

Stoppen met roken, ook jij kan het!

Na een lange ‘rook carrière’ van ruim 36 jaar, met af en toe een hele korte onderbreking – zeg maar een mislukte stoppoging – speelde na een nare gebeurtenis al langere tijd door mijn hoofd om een serieuze stoppoging te gaan ondernemen.

Maar ja, talloze redenen en excuses om niet te stoppen: vervelend humeur, kilo’s aankomen, slecht slapen, niet gezellig, te veel stress nu. Allemaal slechte smoesjes, maar toch wel handig om te gebruiken.

Toen dacht ik laat ik eerst maar eens afvallen, dan is het niet erg om ook wat aan te komen als ik zou stoppen met roken. Een half jaar verder en 16 kilogram minder was er al een excuus afgevallen om niet te stoppen. Nu nog die enorme drempel te nemen…

Per toeval kwam de ‘Stoppen met Roken Cursus’ op mijn pad en heb ik de stap gezet. Ingeschreven en een datum geprikt om te stoppen. Vol goede moed aan de omgeving de mededeling gedaan ik zou gaan stoppen met roken. Die reageerden allemaal vol ongeloof. Jij stoppen, dat kan nooit, een hoop ongeloof maar wel met heel veel support gelukkig want dat heb je wel nodig.

Ik heb er goed over nagedacht, een goed plan gemaakt om de valkuilen te vermijden, en hulp hierbij van de stoppen met roken coach Abby en mijn geweldige mede-stoppers. Tips en trics uitwisselen in de wekelijkse bijeenkomsten en een stukje theorie waardoor je reacties kan begrijpen. Gelukkig ook veel gelachen. En het sporten, ook dat was een vreemde gewaarwording, maar wat is het fijn!

Fijne begeleiding, goede en positieve stimulatie en vooral door de combinatie niet meer roken en sporten gelijk de positieve gevolgen van het niet meer roken te ervaren, is voor mij een hele goede stimulans geweest en dat is het nog steeds.

Dit schrijvende realiseer ik me dat ik morgen 3 maanden geleden voor het laatst een sigaret heb opgestoken. Ik ben trots op mezelf! De moeilijk momenten worden steeds minder, de zin in een sigaret is al lang voorbij en de dagen gaan voorbij zonder nog maar aan een sigaret te denken.

Stoppen met roken moet je vooral zelf doen, maar goede begeleiding, ondersteuning en de combinatie van sporten, coaching en het delen van een lach en een traan met ‘lotgenoten’ maken de kans op succes echt vele malen groter. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet en ach, die onvermijdelijke paar kilo´s die ik ben aangekomen, die gaan er wel weer af door het sporten.

Groetjes, Petra

Ook stoppen met roken?
Ben je al langere tijd van plan om te stoppen met roken maar komt het er maar niet van? Meld je dan aan voor onze stoppen met roken cursus.