Vanuit een andere invalshoek…

Mijn naam is Ruud, fitnesscoördinator en tevens de trainer van alle deelnemers van de leefstijlcursus Raamsdonksveer in Beweging. Samen met een aantal collega’s begeleiden we deze kandidaten tijdens een periode van 3 maanden op het gebied van beweging en voeding. Een traject dat anders is dan normaal, het is namelijk bedoeld voor een specifieke groep mensen met een BMI hoger dan 30, of diabetes.

Waarom dit in mijn ogen zo’n geslaagd traject is? Ik merk dat de mensen die zich hiervoor aanmelden echt behoefte hebben aan begeleiding op maat. Wat ze ook fijn vinden is dat ze sporten in een groep met mensen die hetzelfde ‘probleem’ hebben. We bieden theorie en groepslessen aan specifiek voor deze doelgroep. Erg fijn vinden ze dat, omdat ze in deze groep een soort van lotgenoten vinden waarmee ze hun problemen en uitdagingen kunnen delen. Want pas op: het is niet makkelijk!

Problemen met eetbuien, emoties, gebrek aan kennis en vooral het gebrek aan motivatie zijn redenen om niet uit hun huidige leefstijl te ontsnappen. In deze leefstijlcursus proberen wij de huidige leefstijl om te gooien naar een leefstijl die realistisch is en te behappen voor de mensen. We horen namelijk van veel deelnemers dat het strenge lijnen en trainen vaak niet lang vol te houden is waardoor je het zogenaamde jojo-effect krijgt. Met de leefstijl die wij aanleren kun je nog prima feesten en genieten van je leven, zolang je maar bewust bent van wat je eigen handelen voor gevolgen heeft. Je moet het zo zien: wij zetten de deur op een kier, maar je moet hem zelf open doen én houden.

Iedereen ervaart de leefstijlcursus op zijn eigen manier. Sommigen zijn helemaal fan van de groepslessen en anderen komen erachter dat ze liever individueel trainen. Voor sommige deelnemers is de voedingscoach weer heel waardevol, en voor anderen de beweegcoach. Maakt dit uit? Als je het aan mij vraag niet. Iedereen doet het op zijn eigen manier en heeft er iets positiefs aan over gehouden, zelfs als je niet afvalt. De kunst is om je niet zo vast te klampen aan cijfertjes, zoals kilo’s afvallen, maar om juist met tegenslagen om te gaan. Vallen en weer opstaan, daar bestaat heel het leven uit, toch?!

Samen met de voedingscoach, beweegcoach en fysiotherapeuten doen wij onze uiterste best om jullie te helpen naar een nieuwe, gezonde leefstijl. Ben jij toe aan een drastische verandering? Kom het gewoon eens proberen! We starten in oktober weer met een nieuwe lichting!

Sportieve groet,
Ruud