zwemles abc

Veel gemaakte fouten bij de zwemles

Wat doen wij eraan, en wat kun je zelf doen? - Walter

Het is nooit leuk ons ons te focussen op fouten dus ik wil in deze blog vooral gaan inzoomen op mogelijke oplossingen die leiden tot een spoedige afronding van het Zwem ABC.

Laten we voorop stellen dat ieder kind anders is en ook weer andere dingen verkeerd doet. Toch zijn er en aantal zaken die we vaak terugzien. En hoe langer jouw kind bezig is met zwemles, hoe minder je zelf kunt oplossen. Daar staat natuurlijk tegenover als je kind net begonnen is, er enorm veel zaken zijn die je zelfstandig en soms beter op kunt lossen dan wij als zwemdocenten.

Angst gerelateerd

De eerste zaken waar ik het dan over heb zijn vooral angst gerelateerde dingen, zoals: springen, onder water kijken, op de rug liggen met de buik/navel omhoog en bubbels maken met het gezicht half onderwater. Deze oefeningen kunnen kinderen vooral spannend vinden terwijl ze dat natuurlijk niet zijn. Wanneer je jouw kind hiermee wil helpen, probeer hem/haar dan niet te lang en te veel te ondersteunen. We willen graag dat kinderen het zelf durven en niet dat kinderen de oefeningen alleen durven als papa of mama erbij is. Deze zaken zijn eenvoudig, maar kunnen tijdrovend zijn tijdens de zwemlessen.

“Papa oefen categorie”

Daarna volgt de “papa oefen categorie”, wat overigens ook prima door mama’s gedaan kan worden, maar deze naam is vooral aan mijn eigen jeugd gerelateerd. Onderdelen in deze categorie zijn bijvoorbeeld duiken, naar de bodem zwemmen en onderwater zwemmen. De kinderen durven alles wel, maar moeten deze dingen nog oefenen en trainen. Dat is voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s prima te doen, als je het maar voor kan doen!

Zwemdocent categorie

Helaas begint hierna de zwemdocent categorie al. Zodra we het hebben over het uitvoeren van de slagen zou ik alle papa’s en mama’s van Nederland, die geen buitengewone zwemvaardigheden hebben, willen zeggen: laat het aan ons over. Het afleren van een verkeerde slag kost namelijk veel meer tijd dan het aanleren van een goede slag.

Na al deze categorieën bestaat er nog laatste categorie, waarbij wij als zwemdocenten hulp inschakelen: de fysiotherapie categorie. Verkeerd aangeleerde slagen, een gebrek aan core-spanning of een teveel aan spierspanning zijn problemen die daar uitgewerkt en opgelost worden. Gelukkig werken we in een zwembad waar de fysiotherapeuten dichtbij zijn en waar we korte lijntjes hebben met onze collega’s van de fysio afdeling. Ieder kind heeft in het basispakket 18 behandelingen voor kinderfysiotherapie, waardoor de meeste problemen opgelost kunnen worden zonder dat het iets extra’s kost.

Veel gemaakte fouten

Dan nu de veel gemaakte fouten, zoals de titel al verklapte. Per slag zal ik de meest gemaakte fouten met je doornemen.

Borstcrawl
Bij de borstcrawl zijn de meeste zaken ademhaling gerelateerd want veel kinderen vergeten onderwater uit te ademen. Als kinderen dat vergeten zijn, zijn ze te lang bovenwater wanneer ze een ademhaling doen. Dit resulteert bijna altijd in het stoppen met zwemmen of het maken van “schoolslag benen”. Een tweede veel voorkomende fout. vooral bij competitieve kinderen, is te wild zwemmen en slaan op het water in plaats van het rustig graven met mooie kommetjes.

Enkelvoudige rugslag
Bij de enkelvoudige rugslag ontbreekt het vaak aan het volledig sluiten van de benen, waardoor de stuwing ontbreekt. Kinderen kunnen hierdoor gefrustreerd raken en gaan steeds onrustiger zwemmen om sneller door het water te gaan. Daarnaast ontbreekt bij veel kinderen de drijffase waardoor ze te snel moe worden. De uitdaging voor ons ligt hier in het tot rust brengen van deze vaak haastige slagen en het terugbrengen van de basistechniek die daarbij hoort.

Schoolslag
Dezelfde fouten zie je vaak terug bij de schoolslag. De schoolslag is overigens de lastigste slag die we kinderen aanleren in het zwemonderwijs. Om deze reden zitten de meeste problemen vaak bij de schoolslag. Kinderen doen bij de schoolslag enorm veel moeite om boven water te blijven, waardoor de zwemtechniek achteruit gaat. Het drijfvest helpt de kinderen boven te blijven en zo krijgen ze de tijd om de slag technisch juist te oefenen. Probeer er samen met je kind ook graag niet te veel nadruk op te leggen dat het vestje uit moet. Focussen op rustig zwemmen draagt veel meer bij aan het versnellen van het traject.

Zwemmen is leuk!

Mag je dan als ouder helemaal niet helpen? Ja zeker wel! Zwemmen is leuk en leg daar de nadruk op als je met jouw kind gaat zwemmen. Bommetjes maken, duiken, glijbanen, zwemmen met een bal, wie het langst onder water kan blijven, gekke bekken trekken onder water, rare sprongen doen, leef je uit! Maar blijf alstublieft van de slagen af en doe je kind het zwemvest aan als hij/zij nog geen diploma heeft.

Groetjes Walter!

Meer informatie over onze zwemlessen?

Meld je kind dan aan voor meer informatie omtrent onze zwemlessen of kom proefzwemmen. Laat je gegevens achter via het formulier op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.