Spinning op vermogen

Waarom trainen op vermogen?

Zoals je wellicht al hebt gezien of gelezen, kun je in Oosterhout en Tilburg (en vanaf 12 mei in Raamsdonksveer) spinninglessen volgen op basis van vermogen. Maar waarom zou je trainen op vermogen en niet op hartslag? In deze blog legt collega (en spinningveteraan) Martin het uit!

Trainen op vermogen is trainen met een blik op de toekomst. Het heeft veel voordelen ten opzichte van trainen op hartslag:

Het meten is heel direct. Je hartslag ijlt altijd nog even na, zeker na een pittige piek in een les.
Externe factoren worden uitgeschakeld. Denk aan zaken als temperatuur, stress en vermoeidheid.

Je kunt dus stellen dat trainen op vermogen stabieler is en dat hartslag meer een indicatie is van hoe je je op dat moment voelt. Je staat er in de praktijk van te kijken hoe betrouwbaar trainen op vermogen is. Je merkt dan ook dat je echt vooruit gaat: we gaan namelijk periodiseren de komende tijd.

Trainingszones spinning

Wat is periodiseren precies?

Het doel van periodisering is dat je rustig toe werkt naar een piekbelasting of een meer langdurige, specifieke belasting. Denk hierbij aan: een langere klim op hoog vermogen voor meer power of meer sprints in de rode zone voor uithoudingsvermogen.

Omdat iedereen andere spiervezels heeft, passen we de periodisering aan aan verschillende types. Hierdoor komt je specialiteit ruim aan bod, maar kun je ook werken aan onderdelen die je minder goed liggen.

De periodisering ziet er als volgt uit:

Week 1: FTP Test
Week 2, 3, 4, 5: Endurance – Focus op uithoudingsvermogen
Week 6, 7, 8, 9: Power – Focus op kracht
Week 10, 11, 12, 13: Speed – Focus op explosiviteit (met een mooi woord: neuromusculaire training)

Na de hele cyclus gaan we weer terug naar week 1 en voer je weer een FTP-test uit. Dan kun je precies zien wat je vooruitgang is van de afgelopen periode en heb je weer een doel om mee te werken de komende tijd. Een ding is zeker: het is een trainingservaring die je nog nooit hebt gehad!

Zelf trainen op vermogen?

Dat kan! Geef je nu op voor een proefles spinning op onze nieuwe spinningfietsen. Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de proefles in te plannen.

Kies hieronder je vestiging:

Ben je lid bij ons?

JaNee

Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.