Zelf zwemmen oefenen

Zelf zwemmen oefenen op vakantie? Hier moet je op letten!

De vakanties komen eraan en dat is bij uitstek de tijd om lekker veel te oefenen met zwemmen. Bijvoorbeeld leren duiken, of het werken aan watervrij worden als je kindje pas net is begonnen met zwemles. Hoe dan ook, het is altijd belangrijk om te weten wat je wel en niet kan doen als het op zelf oefenen aankomt. In deze blog zet ik wat do’s en dont’s op een rij.

Wat je beter niet kunt doen

Zelf aan de techniek gaan sleutelen
Hoe goed het ook is bedoelt, het is niet verstandig om zelf aan de techniek van zwemslagen te werken. Aangezien je zelf geen zwemdocent bent, ontbreekt het vaak aan de juiste technische inzichten en methodiek. Doe je dit toch, dan loop je het risico dat je kind de techniek verkeerd aanleert en dan wordt het erg moeilijk om dit later goed te krijgen.

Zwemmen zonder vestje
Om ervoor te zorgen dat je kind veilig zwemt, is het belangrijk om altijd een EasySwim vestje aan te hebben zolang die nog geen zwemdiploma heeft. Zeker op vakantie in een vreemde omgeving is dit erg belangrijk.
Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld in een ondiep bad waar je kind kan staan. Zorg er dan wel voor dat je het bad zelf even verkent zodat je ook zeker weet dat je kind overal kan staan. Blijf ook dan gewoon altijd in de buurt en zorg dat je je kind niet uit het oog verliest.

Wat je wél kunt doen op vakantie
Natuurlijk is er ook genoeg wat je wél kunt doen om zwemmen te oefenen op vakantie. Vooral voor het zogenaamde watervrij maken zijn er veel dingen die je samen kunt doen. Hieronder zet ik wat dingen voor je op een rijtje:

Stuwvlakken
Voordat je met een zwemslag begint is het belangrijk dat je kind weet wat de zogenaamde stuwvlakken inhouden. Dus met welke lichaamsdelen je je kunt afzetten tegen water zodat je vooruit komt. Zo zorgt een horizontale hand ervoor dat het water naar beneden verplaatst, en een verticale hand door het water snijdt zonder veel weerstand. Je kunt dit zelf oefenen door veel in het water te zijn en deze bewegingen op speelse wijze uit te voeren.

Gezicht in het water
Er zijn altijd kinderen die het erg eng vinden om hun gezicht onder water te houden als ze net beginnen met zwemmen. Bij sommigen gaat dit snel over, maar bij een enkeling blijft dit een lastig onderdeel. Je kunt dit op verschillende manieren oefenen zoals je kind zelf water over zijn/haar hoofdje te laten gieten. Het uiteindelijke doel is dan bijvoorbeeld dat je kind in een ontspannen horizontale buikligging 5 seconden met het gezicht in het water kan drijven. Als je kind dan echt vertrouwd raakt met deze oefening, kun je een wedstrijdje houden: wie blijft het langst onder water? Of ook een leuke, tel de visjes (aantal vingers) onder water.

In het water springen
Ook dit kan voor kinderen erg spannend zijn, terwijl het voor de gevorderde zwemmers een van de leukste dingen is. Oefen dit door in het begin wat op en neer te springen zodat het gezicht nat wordt. Na een tijdje doen ze de gekste sprongen of zijn ze de hele dag bommetjes aan het maken!

Drijven op de rug
Het drijven op de rug is een van de meest essentiële vaardigheden tijdens het leren zwemmen. Dit is een van de weinige oefeningen die je zelf zonder vestje kan oefenen, uiteraard wel in water waarin je kunt staan. Het doel is ontspannen in een horizontale rugligging kunnen drijven.

Duiken en onder water zwemmen
Het ene kind vindt het fantastisch en het andere superspannend. Zorg er in ieder geval voor dat je kind de kopsprong onder de knie heeft voordat je hiermee start. Dan weet je zeker dat je kind zonder aarzelen in het water kan springen. Als je kind nog niet zo lang bezig is met zwemles, dan kun je dit onderdeel nog maar beter overslaan.

Zwembad attracties
Heeft je zwembad op vakantie glijbanen, een golfslagbad of stroomversnellingen? Maak hier dan zeker gebruik van! Buiten dat het gewoon erg leuk is, zijn ze ook goed voor het watervrij worden van je kind. Hiervoor geldt natuurlijk ook dat je altijd in de buurt moet zijn om te zorgen dat je kind veilig is.

Welke oefeningen kun je het beste gebruiken?
Wil je nu precies weten welke oefeningen je het beste kunt gebruiken? Vraag dit dan gerust aan mijn of een van mijn collega zwemdocenten. Wij weten precies wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je kind beter leert zwemmen volgens de juiste methodiek.

Gratis en vrijblijvend kennismaken met zwemles?

Maak dan gebruik van het proefzwemmen. Na aanmelding word je door een van onze collega’s uitgenodigd op de vestiging naar keuze. Je maakt dan kennis met onze zwemdocent, het zwembad en er is ruimte om allerlei vragen te stellen. Na dit informatiemoment gaan we met de kinderen het water in voor een eerste kennismaking met zwemles in de praktijk.

    Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met het veilig opslaan en verwerken van je gegevens volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming.