Intervaltraining cardio

Zo hou je cardio leuk én uitdagend voor jezelf

Wil je deze zomer met een sixpack op het strand lopen, dan ontkom je er niet aan: cardiotraining. Toch merk ik dat cardiotraining bij veel leden nog steeds niet erg geliefd is, terwijl het héél effectief is om calorieën te verbranden en strakker te worden. Cardio wordt vaak uitgesteld, overgeslagen en voor je het weet ben je alweer gestopt met trainen. Om dit te voorkomen geef ik je een aantal tips die ervoor zorgen dat je cardio leuk én uitdagend houdt voor jezelf.

Tip #1: Begin rustig
Als ik aan het werk ben in de fitness zie ik vaak leden binnenkomen en als een gek tekeer gaan op hun favoriete cardiotoestel. Dat is goed natuurlijk, maar ze putten zich vaak zo erg uit dat ze de volgende keer totaal geen zin in cardio hebben. Start daarom rustig en maak er een effectieve en wat langere cardiotraining van. Het resultaat is dan beter en je zult merken dat de volgende cardiotraining niet eens zo erg is.

Tip #2: Hou het divers
Ik ken klanten die al jaren op hetzelfde cardiotoestel trainen, dag in, dag uit. Dit gaat natuurlijk vervelen op den duur en je gaat nauwelijks meer vooruit. Probeer daarom zoveel mogelijk cardiotoestellen en andere vormen van cardio uit. Deze afwisseling maakt het niet alleen leuker, maar zorgt er tenslotte voor dat je betere resultaten boekt.

Tip #3: Intervaltraining
Hoe maak je die saaie cardiotraining leuker en effectiever? Juist, met intervaltraining. Door te variëren in intensiteit, gaat je lichaam meer brandstof verbruiken. Dit zorgt voor betere resultaten in een kortere tijd. Intervaltraining is niet alleen beter, het is ook een stuk leuker!

Tip #4: Daag elkaar uit
Dit vind ik persoonlijk een erg leuke vorm van cardio, wedstrijdjes tegen elkaar! Je hebt hiervoor natuurlijk wel een sportmaatje nodig… In plaats van naast elkaar te gaan staan op de crosstrainer en allebei je eigen ding te doen, kun je elkaar ook uitdagen. Wat dacht je van een roeichallenge, wie haalt er als eerste 1 kilometer. Of wie verbrandt er in een kwartier de meeste calorieën op de crosstrainer. Een wedstrijdelement maakt je training niet alleen leuker en gezelliger, maar het zorgt er ook nog voor dat je je grenzen opzoekt en het meeste uit je training haalt. We doen dit soort challenges ook regelmatig in de clubs. Zo hadden we laatst nog een plank challenge waarbij het record maar liefst 7.02 minuten was!

Tip #5: Doe aan cardio challenges
Naast een challenge tegen elkaar kun je ook de uitdaging met jezelf aan gaan. Zo zijn er tal van zogenaamde challenges zoals de bekende ’30 dagen challenges’. In 30 dagen focus je dan op een aantal oefeningen en zorg je ervoor dat je steeds beter wordt en je meer herhaling kunt uitvoeren. Op deze manier werk je naar een doel en maak je je training een stuk uitdagender.

Bijvoorbeeld:

Dag 1:
10 seconden plank
20 sit ups
30 jumping jacks
8 mountain climbers
50 jump ropes

Dag 2:
15 seconden plank
25 sit ups
40 jumping jacks
10 mountain climbers
60 jump rops

Etc. etc.

Tip #6: Afvallen met krachttraining
Als ik klanten spreek die als doel hebben af te vallen, dan denken ze al gauw dat ze uren aan cardio moeten doen. Vaak denken ze niet eens aan krachttraining, terwijl dit ook een prima manier om af te vallen is. Krachttraining helpt niet alleen om een negatieve energiebalans te creëren, het zorgt ook voor behoud van spiermassa tijdens het afvallen. Hierdoor blijft je energieverbruik optimaal en blijf je afvallen. Door spiermassa op te bouwen val je nog sneller af en is het makkelijker om na het afvallen op gewicht te blijven.

Hulp nodig bij je cardiotraining?
Wil je meer informatie over krachttraining naast cardio, heb je vragen over intervaltraining of heb je vragen over de verschillende cardiotoestellen? Aarzel dan niet en stap gerust op mij of een van mijn collega’s af. We zijn er tenslotte om jou te helpen je doelstelling te behalen!