Zwemmen in open water: pas op met kinderen!

Als het warm weer is, is het heerlijk om met je kinderen te gaan zwemmen. Lekker naar zee of naar een recreatieplas voor een dag vol waterplezier. Maar houd er rekening mee dat zwemmen in open water echt iets anders is dan zwemmen in het zwembad, zeker voor kleine kinderen.

Bij de meeste recreatieplassen en aan zee worden vaak allerlei maatregelen getroffen om zwemmen zo veilig mogelijk te maken. Maar dat neemt niet weg dat zwemmen in open water een stuk gevaarlijker kan zijn dan zwemmen in een zwembad. Zo is de diepte vaak moeilijk in te schatten omdat de bodem niet zichtbaar is en het koude water kan kramp of zelfs onderkoeling veroorzaken. Als er dan nog een sterke stroming staat, is het helemaal oppassen geblazen. Wij geven je een aantal tips zodat je kind veilig blijft:

Onze tips

• Pas op voor de stroming in zee, die is vaak sterker dan verwacht
• Als je kind nog niet bezig is met het C-diploma traject, laat je kind dan nooit alleen in de buurt van het water
• Ga niet te diep het water in en zorg dat het water nooit boven de heupen staat
• Let op de vlaggen, hierover geven we onderaan dit artikel meer uitleg
• Kijk goed op de borden welke regels gelden aan het strand of de recreatieplas
• Zorg dat je kind weet waar je zit. Kies een plek dichtbij een oriëntatiepaal en laat je kind hiervan bewust worden. Kom je vaker op deze plek, kies dan steeds voor dezelfde paal
• Pas op met opblaasbare bootjes en luchtbedden. Die zijn erg windgevoelig en kunnen makkelijk afdrijven
• Leer je kind nooit te duiken of springen in open water. Doordat je de bodem niet kunt zien weet je niet hoe diep het is en wat er op de bodem ligt
• Ga je varen, doe je kind dan altijd een reddingsvest aan

Hoe zit het met vlaggen en borden?
Op het strand wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of je veilig in zee kunt zwemmen. Deze strandvlaggen zijn er alleen op plekken waar een reddingsbrigade is. Wat is nu precies de betekenis van welke vlag?

Blauwe vlag
Wappert er een blauwe vlag, dan weet je zeker dat je op een schoon en veilig strand bent. ieder jaar controleert de ANWB namelijk alle Nederlandse stranden op de kwaliteit van het water en het strand, veiligheid en voorlichting over het milieu. Ook wordt gekeken of er tijdens het hoogseizoen een reddingsbrigade aanwezig is, of de EHBO-post bemand is en of er voldoende goedgekeurde veiligheidsattributen en reddingsmiddelen zijn.

Groene vlag
De groene vlag betekent: baden en zwemmen is toegestaan.

Rode vlag met blauwe rechthoek
Baden en zwemmen is toegestaan, maar NIET met drijvende voorwerpen. Er is dan gevaar voor afdrijven.

Rode vlag
Zie je een rode vlag? Dan is zwemmen verboden omdat het water te gevaarlijk is.

Gele vlag
Een gele vlag wilt zeggen dat baden en zwemmen gevaarlijk is. Meestal heeft dit te maken met het weer. Ben je met kinderen, dan raden wij je aan om niet te gaan zwemmen.

Vlag met vraagteken
Dit houdt in dat er een kind is gevonden dat zijn/haar ouders kwijt is.

Watersportvlaggen
Deze vlaggen zijn voorzien van een watersportsymbool en betekenen bijvoorbeeld: Surfen toegestaan (groen) of surfen verboden (rood).