Zwemstuurkaarten: wat zijn het en waarom gebruiken we ze?

Zwemstuurkaarten, je hebt er vast weleens van gehoord of ze gezien tijdens de zwemles van je kind. Toch merk ik dat ouders vaak met een hoop vragen zitten over deze lesmethode. Daarom vertel ik je in deze blog precies wat zwemstuurkaarten zijn en waarom wij ze gebruiken tijdens onze zwemlessen.

Wat zijn stuurkaarten?

Zwemstuurkaarten zijn waterbestendige illustraties waarop de eindtermen (doelen) van het A, B en C diploma op een vrolijke en heldere manier zijn afgebeeld. Als een kind naar een stuurkaart kijkt, zien ze meteen welke oefening moet worden uitgevoerd. Doordat ze zo lekker zelfstandig kunnen oefenen is het makkelijker om zwemles op maat te geven. Per groepje kan immers aan de hand van de aanwijzingen op de kaarten zelfstandig gewerkt worden aan de benodigde eindtermen.

Zwemstuurkaarten versnellen het leerproces

Het gebruik van stuurkaarten is bedoeld om het leerproces van de kinderen te verbeteren én versnellen. Een paar andere voordelen van stuurkaarten zijn:

• Kinderen hebben minder uitleg nodig waardoor de les sneller kan starten;
• Kinderen zijn al bekend met stuurkaarten in het onderwijs;
• Door de stuurkaarten kan ik meer aandacht besteden aan de kinderen die het écht nodig hebben;
• Kinderen vinden deze manier van zwemles leuker dan traditionele zwemles;
• Het stimuleert zelfredzaamheid en de zelfstandigheid van kinderen.

Voordelen voor de zwemdocent

Het mooie van de zwemstuurkaarten is dat ik er zelf ook voordeel van heb. Kinderen nemen namelijk instructies van de zwemstuurkaarten over, wat ervoor zorgt dat ik alle aandacht aan de kinderen kan besteden en niet zoveel hoef te praten tijdens zwemles. Hierdoor is het een stuk rustiger in het zwembad wat goed is voor de concentratie van de kinderen.

Het resultaat hiervan is dat ik meer coachend en observerend les kan geven, wat zorgt voor een betere kwaliteit zwemlessen.

Stuurkaarten zorgen voor eenheid

Stuurkaarten zorgen ervoor dat mijn collega’s en ik planmatig moeten werken en vooraf na moeten denken over de inhoud van de les. Hierdoor loopt alles net wat gestroomlijnder en komen we nooit voor verrassingen te staan tijdens de zwemles.

Wat ouders vaak in het begin van het zwemtraject niet weten is dat de stuurkaarten ook voor hen erg handig zijn. Dankzij de stuurkaarten weet je precies wat je kind moet kunnen om een bepaald diploma te halen. Zo kun je samen mooi oefenen op alle onderdelen die nog wat minder goed gaan.

Een van de grote voordelen van zwemstuurkaarten vind ik dat ze naadloos aansluiten op de lesmethode van basisscholen, waar ook met stuurkaarten wordt gewerkt. Omdat dit voor kinderen al erg herkenbaar is zorgt dit ervoor dat ze een stuk sneller leren.

Keertje komen proefzwemmen?

Wil je weten hoe het gebruik van stuurkaarten er in de praktijk aan toegaat? Meld je kind dan aan voor het gratis proefzwemmen. Je maakt dan kennis met mij of een van mijn collega’s, het zwembad en er is ruimte om vragen te stellen. Na dit informatiemomentje gaan we samen het water in voor een eerste kennismaking met zwemles. Wil je hier bij zijn? Laat je gegevens achter via het formulier op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om het proefzwemmen in te plannen.

Groetjes, Kelly